Putujemo svemirom

U starijoj skupini ” Žabice”  razvoju spoznajnih kompetencija veliki poticaj bila je mama gđa.Gordana Divić,prof.fizike koja je ispričala znanstvenu priču ” Što je iza oblaka”. Naravno, razvila se priča o svemiru, planetima i zvijezdama te je tema ” Svemir” bila logičan izbor za ogledni rad odgojiteljice-pripravnice Đurđice Grujić. To je bio zajednički projekt pod vodstvom mentorice Kate Baić kojeg je ona prezentirala pred povjerenstvom za praćenje stažiranja pedagoginjom Dinom Rendulić,prof. iz DV Maslačak iz Zaprešića. U ove aktivnosti bila su uključena sva djeca, roditelji i drugi djelatnici vrtića. Kroz različite igre i aktivnosti počeo je nastajati naš planetarni sustav u kojem su se djeca osjećala, dobro, sigurno, kompetentno i maštovito.
Stvaralaštvo je došlo do izražaja kada su pedagoški neoblikovani materijal upotrijebili za originalne letjelice a polako slagali i cijeli ” svemirski grad” u kojem žive naši prijatelji. IMG_20141113_083225 (Small) IMG_20141113_093223 (Small) IMG_20141117_083420 (Small) IMG_20141117_123732 (Small)

IMG_20141110_081024 (Small) IMG_20141110_082016 (Small)  IMG_20141111_073728 (Small) IMG_20141113_071115 (Small)

 

Varičele ili vodene kozice

POŠTOVANI RODITELJI,
BUDUĆI DA SU SE U NAŠEM VRTIĆU POČELE POJAVLJIVATI VODENE KOZICE (KAO SPORADIČNI SLUČAJEVI) ŽELIMO VAS UPOZORITI I DATI NEKOLIKO KORISNIH INFORMACIJA KAKO BISTE ZAŠTITILI SVOJU DJECU.

Vodene kozice ili varičele su vrlo zarazna, obično blaga, osipna dječja bolest koja zahvaća uglavnom mlađu populaciju (između 2. i 9. godine starosti), rjeđe odrasle.

Kod inače zdravog djeteta, vodene kozice ne izazivaju veće zdravstvene probleme. Karakterizira ih povišena tjelesna temperatura i pojava osipa po koži.

Epidemija se najčešće pojavljuje zimi i u proljeće, a bolest traje obično 10-ak dana.

                                                               Uzročnik

Bolest se javlja kao posljedica prve infekcije virusom Varicella-zoster (pripadnik skupine herpesvirusa).

Inkubacija

Razdoblje inkubacije (vrijeme od prvoga kontakta s virusom do pojave prvih simptoma bolesti), traje 10-20 dana.

Način prenošenja bolesti

Vodene kozice su vrlo zarazne, a izvor zaraze je bolesna osoba. Virus se nalazi na sluznici gornjih dišnih putova, tako da je prisutan u nosno-ždrijelnome sekretu inficirane osobe. Virus se prenosi kapljicama, ali može i bliskim kontaktom između dviju osoba pri govoru, kašljanju i kihanju, te rukama i predmetima (rjeđe, jer je virus slabo otporan u vanjskoj sredini), ili sadržajem tekućine iz mjehurića.

Kad je oboljela osoba najzaraznija

Osoba inficirana varičelom, najzaraznija je za svoju okolinu dva dana prije pojave simptoma bolesti, te za vrijeme izbijanja vodenih mjehurića po koži. Izolacija bolesnika se provodi dok ne nestanu zadnji mjehurići.

Klinička slika bolesti i simptomi

  • Prva faza – Prodromalni stadij

Prva faza (1-2 dana), kod djece je obično slabije izražena, a može biti praćena blago povišenom temperaturom, mučninom, blagom malaksalošću i sl.

  • Druga faza – Eruptivni stadij

Druga faza (4-6 dana) je stadij izbijanja osipa, praćen svrbežom. Osip se javlja intenzivnije na trupu i leđima nego na udovima, ali ima ga i na licu, na vlasištu, na vratu. Može zahvaćati i sluznicu usta i ždrijelaPromjene na koži razvijaju se relativno brzo, mijenjajući svoj izgled od prištićavog osipa, preko mjehurića, u kraste.  Promjene na koži u obliku mjehurića zadržavaju se nekoliko dana da bi na kraju prešle u kraste. Karakteristika kožnih promjena kod vodenih kozica je javljanje osipa u više mahova i to što ne izbija po nekom pravilnom redoslijedu. Stoga na koži zaražene osobe istovremeno mogu biti prisutni i mjehurići i isušene kraste.  Pojavu osipa prati povišenje temperature i vrlo često svrbež kože. Kod vodenih kozica ne postoji prepoznatljiv uzorak kretanja temperature jer svako izbijanje novog osipa izaziva porast temperature.

* Djeca koja imaju vodene kozice, često znaju imati smanjen apetit.

  • Treća faza – Stadij regresije

Treću fazu karakterizira nestajanje i slabljenje infektivnih simptoma te povlačenje osipa. Na površini tijela su prisutne zaostale promjene na koži koje su u fazi nestajanja i povlačenja.

* Iza osipa ne ostaju ožiljci, osim u slučaju kada se razvije sekundarna bakterijska infekcija.

Liječenje

Kao i kod većine virusnih bolesti, ni kod vodenih kozica ne postoji specifično liječenje koje bi bilo usmjereno na uzročnika. Kod nekompliciranih oblika vodenih kozica, terapija se svodi na liječenje simptoma. To se uglavnom odnosi na sprječavanje sekundarnih infekcija varičeloznih promjena na koži.

Mjere kojima se sprječava inficiranje promjena obuhvaćaju održavanje redovite higijene bolesnika (posebno ruku i noktiju), održavanje čiste posteljine, te sprječavanje češanja kože. Uz to je potrebno mirovanje i kontroliranje tjelesne temperature (kod jako visoke temperature, potrebno je javiti se liječniku).

* Za simptomatsko liječenje (kratko kupanje u vrlo blagoj otopini tople vode i hipermangana, korištenje gela za ublažavanje svrbeža ili ostalih pripravaka aktualnih na tržištu), potrebno je posavjetovati se s pedijatrom.  Za snižavanje temperature treba koristiti paracetamol (Lupocet ili sl.) uz povećan unos tekućine.

* Kod posve male djece mogu se na ručice staviti pamučne rukavice koje onemogućuju grebanje mjehurića.

Moguće komplikacije

Pojava komplikacija u dječjoj dobi jako je rijetka, za razliku od odraslih osoba s oštećenim imunološkim sustavom kod kojih su komplikacije česte. U dječjoj dobi moguća je pojava sekundarnih bakterijskih infekcija mjehurića stafilokokom ili streptokokom uslijed češanja. O svakoj nespecifičnoj promjeni u ponašanju djeteta ili izgledu varičela, potrebno je odmah obavijestiti liječnika.

* Ako je trudnica u kontaktu sa zaraženom osobom, obavezno o tome mora obavijestiti liječnika. 

Zdravstvena voditeljica

 

Djeca i roditelji partneri u igri

Zajedničkom igrom i druženjem djece, roditelja i odgojitelja u mlađoj odgojnoj skupini “Loptice” tijekom mjeseca listopada obilježili smo Dane kruha. kroz zajedničku pripremu i pečenje krušnih proizvoda sa roditeljima kao pomagačima u skupini, zahvalili smo na svim plodovima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine bili podareni.
Suradnja s roditeljima je jedna od najvažnijih zadaća svih odgojitelja koju realiziramo kroz različite oblike. Roditelje uključujemo u svim segmentima rada što je moguće više  i to u izlete, predstave, razne akcije, prikupljanje materijala potrebnog za rad ali i u svakodnevni život vrtića kao drage goste u skupini.

web (2) (Small) web (3) (Small) web (Small)