EKOLOŠKI ODGOJ U VRTIĆU

Obrazovanje za održivi razvoj, očuvanje okoliša i racionalno korištenje energije dio je cjeloživotnog obrazovanja koji treba započeti od ranog djetinjstva. Stoga je razvoj ekološke svijesti jedan od bitnih zadataka odgojno-obrazovnog rada u našem vrtiću.

Zašto smo se uključili u međunarodni program Eko-škola?

Potaknuti pozivom Udruge ''Lijepa Naša'', da se uključimo u međunarodni program Eko-škola, odlučili smo da sva svoja pozitivna iskustva iz dugogodišnje predškolske prakse na području ekološkog odgoja dokumentiramo  i sistematičnije počnemo provoditi u okviru  ponuđenog programa.

Projekt osigurava timski pristup i partnersku suradnju svih sudionika unutar vrtića, roditelja i lokalne zajednice, a djecu potiče na pregovaranje, suradnju, traženje rješenja i rješavanje problema.

Tijekom provedbe ovog projekta očekujemo podizanje eko osjetljivosti na višu razinu u  vrtiću i eposrednoj okolini, a svojom aktivnošću i osobnim primjerom doprinijet ćemo boljoj kvaliteti življenja, ali i upozoriti javnost o problematici okoliša.

Sudjelovanjem na seminaru Eko-škole u Zagrebu u urganizaciji Udruge "Lijepa naša" uključili smo se u Međunarodni program Eko-škola, čiji je cilj promicanje odgoja i obrazovanja na području okoliša i održivog razvoja.

Program Eko-škole zahtjeva planiranje, djelovanje i dosljedno poštovanje zadanih međunarodnih smjernica i kriterija.

EKO AKTIVNOSTI TIJEKOM ZIME U SKUPINI "LOPTICE"

Skupina "Loptice" djeluje kao eko-grupa u sklopu  vrtića u kojoj odgojiteljice djeci već od malih nogu prenose ljubav prema prirodi i očuvanju planete.

Samo neke od eko-aktivnosti u kojima svakodnevno uz pjesmu i smijeh sudjeluju djeca naše skupine:

ISTRAŽIVALI SMO: KAKO ŽIVOTINJE ŽIVE ZIMI?

Prilikom izade zajedničkog plakata naučili smo:

  • da bi životinje preživjele zimu, moraju se dobro pripremiti
  • mnoge od njih čine zadivljujuće stvari kako bi preživjele, npr. prespavaju cijelu zimu
  • druge životinje zimi ostaju aktivne, pa se moraju prilagoditi novonastaloj situaciji
  • neke ptice prije zime sele u druge dijelove svijeta gdje je toplije i gdje mogu nači potrebnu hranu
NAUČILI SMO DA JE ZIMA ZA ŽIVOTINJE VELIKI IZAZOV. ZIMA NAM JE PRUŽILA PRILIKU DA ISPROBAMO I LIKOVNE TEHNIKE NA POTPUNO DRUGAČIJI NAČIN. LEDENI EKSPERIMENTI:
  • Kako nastaje mraz?
  • Zašto sol topi led?
  EKO PATROLA Obilazak soba u zgradi vrtića i vanjskog prostora, pregledavanje i davanje suda o tome postupaju li ostala djeca ali  odrasli na ispravan način i u skladu s Eko-pravilima našeg vrtića.
  • NITKO NE MOŽE SVE
  • SVATKO MOŽE NEŠTO
  • ZAJEDNO ĆEMO OSTVARITI CILJ