logo radost

Tjelesni rast i zdravlje djece

Njega dječje kože zimi

Svako godišnje doba i njegove vremenske prilike ili neprilike svakako utječu na našu kožu odnosno kožu naše djece. Svi bi se složili kako su ljeto i sunce agresivni i mogu naškoditi našoj koži. Međutim, zima je isto tako agresivna kao i ljeto.

Zimi je naša koža izložena suhom i hladnom vjetru, hladnoj temperaturi, te u grijanim prostorima suhom zraku koji naposljetku rezultiraju dehidracijom kože. Usne su dio kože koji inače zadržavaju manje vlage te su s time prve koje pokazuju znakove dehidracije. Koža započinje sa perutanjem, javlja se svrab, iritacija kože i zatezanje, od suhoće koža na rukama počinje pucati.

U zimskim mjesecima neizmjerno je bitna hidratacija kože te priprema i zaštita prije izlaska na otvoreno. Obzirom da usne i inače zadržavaju manje vlage, djelovanje vjetra i hladnog zraka ih dodatno isušuje pa se preporučuje upotreba balzama namijenjenih djeci odnosno proizvedenih od prirodnih, neškodljivih sastojaka. Usne je dobro namazati i nakon pranja zubi. Vruća voda isušuje kožu, te se preporuča umivanje i kupanje u vodi temperature između 30 i 32 stupnja. Izbjegavati dugotrajno kupanje/tuširanje te ako je moguće u zimskim mjesecima smanjiti kupanje na 2 do 3 puta tjedno.

Prije izlaska na otvoreno ako su se prale ruke ili se umivalo, bitno je kožu dobro posušiti i nanijeti kremu. U njezi ruku je uz primjenu krema važno i nošenje pamučnih a ne vunenih rukavica, za vrlo hladnog i vjetrovitog vremena kožu lica i čela je potrebno zaštiti šalom i kapom.

U sezoni grijanja, dolazi do značajnog smanjenja postotka vlage u zraku, što dovodi do isušivanja kože. Kako bi koža bila dovoljno hidrirana, potrebno je više od 30% vlage u zraku. Stoga se preporučuje ovlažiti zrak primjenom ovlaživača zraka ili postavljanjem vlažnog ručnika preko radijatora. Što je temperatura viša to je zrak u njoj suši. Optimalna sobna temperatura je oko 22 stupnja, pa radije se odjenite još jedan sloj odjeće, nego da pojačate grijanje. 

 

Posebna pažnja provoditi će se u svim odgojnim skupinama u procesu njege, adaptacije, individualnog pristupa te odgoja i obrazovanja.

Kako svake, tako i ove godine ćemo s roditeljima vršiti pripreme. Kod samog upisa u vrtić i jaslice roditelj ispunjava tiskani materijal sa svim osnovnim podacima o djetetu.

 

BITNA ZADAĆA: Djelovati na poboljšanju uvjeta za zadovoljavanje individualnih potreba djece vodeći računa o unapređivanju i očuvanju njihovog zdravlja i tjelesnog razvoja

Unapređivanje prehrane:

  • uvođenje samostalnog uzimanja hrane po potrebi djeteta
  • osigurati konzumiranje vode tijekom cijeloga dana u sobi dnevnog boravka
  • pratiti i mijenjati jelovnike za zdravu prehranu djece

Unapređivanje odmora

  • mogućnost odabira načina odmaranja
  • mogućnost odabira dužine trajanja odmora
  • prozračenost prostora

Razvoj djece od 1. do 2. godine života
Rođendani u vrtiću

Poštovani roditelji, u skladu sa standardima i propisima zdrave prehrane jasličke i predškolske djece zabranjeno je unositi torte, kolače i ostale hranjive pripravke bez valjane deklaracije, roka trajanja i uvjeta transporta. Stoga, priključujemo se mnogim drugim dječjim vrtićima u našoj državi koji slave „zdrave“ rođendane.

Kakvi su to zdravi rođendani?
Prvenstveno mislimo na svježe i suho voće. Djeca od voća mogu raditi ražnjiće i time se zabavljati. Također uz odgajatelja mogu napraviti svoju voćnu tortu,voćnu salatu, kao i prirodne voćne sokove i pokazati svoju kreativnost. Ako potičete zdravi život počastite skupinu svoga djeteta sa svježom limunadom, omogućite djeci da sami naprave limunadu... Želite li svjećice i tortu? Evo nekoliko ideja. Tortu možete napraviti od kutija i krep papira, ukrasiti s mnogim oblicima i bojama, a unutra staviti grickalice i voće. Iznenadite vaše dijete, budite kreativni a opet naglasite zdravu prehranu. Ako želite pravu tortu, dopuštena je konzumacija sladoledne torte ali sa valjanom deklaracijom, rokom trajanja i uvjetima transporta.

13 06 02 torta za doru 1 300x199
 

Dječji vrtić RADOST 

Ivane Brlić Mažuranić 1
44330 Novska

Tel: 044 600 320
Mob: 091 493 6204
Fax: 044 608 138
E-mail: vrtic.radost@optinet.hr

Važni kontakti

RAVNATELJICA
Ljerka Vidaković, prof.
ravnateljica@radost-novska.hr

PEDAGOGINJA
Ivana Zelenika
pedagoginja@radost-novska.hr

ZDRAVSTVENA DJELATNICA
Eleonora Ždralović
zdravstvena.voditeljica@radost-novska.hr

Upisi

Sve informacije i dokumente vezane uz upis u vrtić pronađite ovdje


Programi

Nudimo raznorazne programe našim malenim polaznicima. U ovoj sekciji se možete informirati a našim grupama i dodatnim aktivnostima.

Jelovnik

Vrlo je bitno da se djeca u vrtiću zdravo hrane. Kako izgleda jelovnik možete pogledati ovdje.


Dokumenti

Svi naši spisi na jednom mjestu.

- Izjava o pristupačnosti

© 2020 Dječji vrtić RADOST